Siirry sisältöön

Valinnanvapaus lisää hoiva-alan vetovoimaa

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN   KUVA | ESSI VARIS

Hoitotyössä kunnon palkka ja vaihtoehtoinen tapa työskennellä houkuttavat alan ammattilaisia henkilöstövuokrausyrityksiin. Maanlaajuisesti toimiva Hyvän Hoidon Palvelut saa viikoittain listoilleen kymmeniä uusia hoitajia. Vetovoimaa lisää mahdollisuus vaikuttaa työmäärään ja -paikkaan.

Hyvän Hoidon Palvelut perustettiin kolme vuotta sitten paikkaamaan hoiva-alan huutavaa henkilöstövajetta. Yhtiö on kasvanut vauhdikkaasti siitä asti, ja sillä on nyt listoillaan yli 3 500 työntekijää. Uusien rekrytoitavien haastattelujono on viikon mittainen.

– Henkilöstövuokraus on tullut jäädäkseen. Sitä tarvitaan täydentämään julkisen ja yksityisen sektorin hoitajavajetta, toteaa operatiivinen johtaja Juha Nykänen Hyvän Hoidon Palveluista.

Palkka on yksi tärkeimmistä henkilöstövuokrauksen piiriin houkuttavista tekijöistä. Hintaero tuoreeseen kunta-alan työehtosopimukseen tulee säilymään jatkossakin, ja jokainen voi tarkistaa yrityksen maksaman tuntihinnan sen nettisivuilta.

Säädeltävä malli tukee jaksamista

Mutta palkan ohella hoiva-alan työntekijöitä kiinnostavat myös työolot. Erityisesti Nykänen haluaa vedota alan vaihtoa harkitseviin, joille keikkatyö voisi sopia vakituista pestiä paremmin.

– Hoivatyötä voi tehdä toisellakin tavalla kuin yhden työnantajan palveluksessa. Henkilöstövuokrausyrityksen kautta saa joustoa ja valinnanvapautta työntekoon, koska tulee mahdollisuus päättää missä, milloin ja kuinka paljon haluaa tehdä töitä. Joustava, monipuolinen ja kuormitukseltaan säädeltävä malli sopii monille ja on omiaan lisäämään jaksamista.

Työhyvinvoinnista huolehditaan monin tavoin. Yhtiö on kehittänyt kommunikointikanavia ja perustanut viestiryhmiä, joiden kautta hoitajat saavat esimiehet helposti kiinni ja mahdolliset ongelmat hoidettua nopeasti pois päiväjärjestyksestä, erityisesti uusien rekrytointien aikana.

Esihenkilöiden arvostus näkyy myös siten, että henkilökunnan ehdotuksia kuunnellaan avoimin mielin ja toimintatapoja ollaan valmiita muokkaamaan toimivampaan suuntaan.

Yksittäisiä sekä pidempiä vuoroja

Hyvän Hoidon Palvelut rekrytoi lähihoitajia, sairaanhoitajia ja hoiva-avustajia ja tarjoaa heille yksittäisiä vuoroja mutta myös pitkiä, useamman kuukauden mittaisia työkeikkoja. Työ sijoittuu muun muassa palvelukoteihin, lastensuojelun pariin, terveyskeskuksiin, sairaaloihin ja kotihoitoon.

– Iso osa hoiva-alan osaajistamme haluaa tehdä pitkiä sijaisuuksia, mutta toisia kiinnostavat pikaiset lähdöt ja vuorojen paikkaamiset. Meillä on kyky vastata myös nopeisiin pyyntöihin, Nykänen toteaa.

Asiakkaiden joukossa on sekä julkisia että yksityisiä sote-alan toimijoita monipuolisesti eri puolilla Suomea, eniten Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Osa asiakkaista tilaa henkilöstövuokrausyrityksen palveluja puitesopimusten pohjalta. Osa asiakkaista saadaan kilpailutusten kautta. Ajankohtaisia ovat pian aloittavien hyvinvointialueiden kilpailutukset.

– Kun sopimus syntyy, yrityksemme nimeää asiakkaalle oman aluekohtaisen esimiehen, jonka kautta työvuorot saa tilattua helposti. Kuuntelemme myös herkällä korvalla asiakkaiden palautetta ja kehitämme palveluja toiveiden mukaisesti.

Hän katsoo, että henkilöstövuokrauksesta hyötyvät kaikki. Se tuo valinnanvaraa hoiva-alan osaajille ja apua hoitajapulasta kärsivälle sote-alalle.

Lue artikkeli